Tule mukaan toimintaan

Tomintaryhmät ovat asukasyhdistyksen toiminnan ydin. Toimintaryhmät rakentuvat aktiivisten kyläläisten ympärille. Asukasyhdistys tukee aktiivisia ryhmiä antamalla käyttöön tiloja ja kalusteita sekä auttaa ryhmiä myös rahallisesti. Lue alta lisää yhdistyksen nykyisistä toimintaryhmistä

Onko sinulla hyvä idea? Haluatko käynnistää tai ehdottaa uutta ryhmää?

Täytä lomake ja ehdota ryhmää

Remontti- / Talkooporukka

Sundsbergin kylällä toimii asukasyhdistyksen vetämänä aktiivinen talkooryhmä, joka ylläpitää ja kunnostaa alueen asukkaiden käytössä olevia tiloja ja alueita. Tärkeimpinä kohteina Sipulin sauna ja uimaranta lähialueineen, Pommarin väestönsuoja eri tiloineen ja lähimetsän luontopolku.

Saunalla esim. järjestetään vuotuiset kevät- ja syystalkoot ympäristön siistimistä varten.

Talkooryhmä saa yhdistyksen kautta avustusta osaan materiaalihankinnoista mm. Kirkkonummen kunnalta ja Säästöpankkisäätiöltä.

Jos haluat mukaan toimintaan yhteiseen tekemiseen mukavassa porukassa, laita viestiä yhteyshenkilö linkin kautta niin otetaan sinut mukaan ryhmään. Mitään erityistaitoja ei tarvita, vain talkoohenkeä ja reipasta mieltä. Meitä talkoolaisia on jo yli 40.

Vaikka et haluaisi tulla mukaan toimintaan, niin olemme toki kiinnostuneita jos olet huomannut jotain joka vaatii kunnostusta, korjaamista tai voisi tehdä jotain uuttakin kyläläisten yhteiseksi hyväksi, niin laita viestiä, mietitään mitä voisimme asian hyväksi tehdä. Kaikki ideat ovat tervetulleita.

Yhteyshenkilö
Taloja ja pyörätie, Kuvaaja Jukka Sundberg

Liikuntaryhmät

Kylällämme toimii useita asukasyhdistyksen tukemia avoimia liikuntaryhmiä, viikolla lentopalloa ja viikonloppuisin perhekoris, perhesähly ja äijäfutis/-futsal. Vuorot pidetään koululaisten lukuvuoden aikana Kartanonrannan koulun liikuntasalissa ja kesäkautena ulkona (perheryhmät pitävät kesätauon). Mukaan saa tulla ilman ennakkoilmoittautumista ja ilman sitoutumista. Asukasyhdistykselle saa ja on toivottavaakin ehdottaa uutta liikuntaryhmää, jota olisit valmis lähtemään vetämään! Myös esim. Masalan liikuntakeskus Joo.Arenallakin järjestettävän ryhmätoimininnan pyörittäminen asukasyhdistyksen tuella (ei rahallisella) on mahdollista (keilaus, padel, sähly, kiipeily).

Lentopalloa pelataan torstaisin klo. 19:30-20:30 Kartanonrannan koulun liikuntasalissa, sekä kesällä Masalan liikuntapuisto Framin rantalentopallokentällä. Osallistujien ikähaitari on parikymppisistä eläkeikäisiin ja sukupuolijakauma on lähes 50/50. Vuorolla keskitytään liikunnalliseen hauskanpitoon tiimihengessä. Lentopalloryhmällä on käytössä oma viestintäkanava Whatsappissa, johon kaikki uudet pelaajat kutsutaan mukaan, ja se mahdollistaa kesäisin rantalentopallovuorojen sopimisen.

Perhesählyä pelataan sunnuntaisin klo. 16:00-17:00 Kartanonrannan koulun liikuntasalissa. Toiminta keskeytettiin kokoontumisrajoitusten myötä maaliskuun puolessa välissä. Osallistujamäärät on vaihdellut 6 ja 25 välillä per kerta. Lasten ikä on vaihdellut välillä 4 – 10 vuotta. Tunti on aloitettu vapaalla lämmittelyllä, ja sen jälkeen on pelattu ”lapset vastaan aikuiset”. Näissä otteluissa on melkein lapset voittaneet yhtä viime kauden tasatulosta lukuun ottamatta. Joillakin kerroilla tunnin loppuaikaan on tehty vielä sekajoukkueet, jos sitä erityisesti toivotaan. Sekajoukkuepelaamisen toimivuutta vähentää peliliivien puute. Pelaajissa on mukana vakiopelaajia, ja uusia pelaajia on tullut mukaan juuri sopivalla tahdilla.

Äijäfutista/-futsalia pelataan sunnuntaisin klo. 17:00-18:00. Kausi alkaa heti alkuvuodesta futsalin muodossa Kartanonrannan koulun liikuntasalissa. Kun stadikan puistokenttä on tarpeeksi vihreä, sudet siirtyvät sinne jalkapallon pariin ja palaavat futsaliin syksyllä syyssateiden iskiessä. Sundsbergin Susien toiminta on ollut aktiivista jalkapallon ja ennen koronaa myös salibandyn merkeissä.

Yhteyshenkilö

Kiintorastit

Sundsbergin kiintorastit on päivitetty vuodelle 2022. Rastiliput on uusittu, ja vanhat oranssit Mehukatti-pullot on vaihdettu uusiin laminoituihin punavalkoisiin rastilippuihin. Alueelle on sijoitettu 10 kpl rasteja, joita voi käydä oman halunsa ja aikataulunsa mukaan etsimässä.

Mukavia liikuntahetkiä kotimetsissä!

Kartta
Yhteyshenkilö
Sundsberg-viljelypalstat

Viljelypalstat

Asukasyhdistys on vuokrannut Kirkkonummen kunnalta viljelypalsta-alueen, jonka kolmeakymmentä palstaa yhdistys vuokraa edelleen. Palstoja vuokrataan ensisijaisesti yhdistyksen jäsenille, mutta jos palstoja on vapaana eikä jonossa ole yhdistyksen jäseniä, palstoja vuokrataan myös muille kuin jäsenille.

Palstat ovat kooltaan noin 9 * 10 metriä ja niillä saa viljellä hyöty- ja koristekasveja sekä marjapensaita. Puiden ja koristepensaiden kasvattaminen on kielletty.

Palstat vuokrataan viljelijöille toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla. Vuokran suuruus päätetään vuosittain, ja vuokra koostuu ensimmäisenä vuonna maksettavasta liittymismaksusta ja keväisin maksettavasta vuosimaksusta.

Palstoja koskevia käytännön asioita koordinoi palstahoitokunta, ja yhteiset alueet pidetään kunnossa kaikkien viljelijöiden talkootyönä.

Yhteyshenkilö

Kyläsauna

Sipulin rantasaunalla on mahdollisuus päästä viikoittain saunomaan ja nauttimaan hektisen arjen keskellä rentouttavista löylyistä. Saunan suuri puulämmitteinen kiuas tarjoaa pehmeät löylyt ja meri virkistää löylyjen välissä. Saunavuoroja pyöritetään kävijöiden voimin ja jäsenet sopivat lämmitysvuoroista keskenään.

Miehet saunovat maanantaisin ja naiset tiistaisin, noin klo 19:00 alkaen. Kausi alkaa syksyllä elo-syyskuussa ja jatkuu aina toukokuulle saakka. Ensimmäinen tutustumiskerta on ilmainen ja koko kauden hinta on 125 €. Tervetuloa saunomaan!

Yhteyshenkilö naiset
Yhteyshenkilö miehet

Venetoimikunta

Asukasyhdistyksellä on kaksi Terhi 385 -soutuvenettä, Onni ja Turva. Veneet ovat vakaita ja helppoja soutaa. Veneiden varustukseen kuuluu pelastusliivit. Onni-veneellä on lisäksi ranturi, jonka avulla veneen lasku ja rantaan vetäminen onnistuu helposti myös yksin. Espoonlahti tarjoaa upeat maisemat ja turvalliset lähivedet souteluun.

Asukasyhdistyksen jäsenet voivat käyttää veneitä pientä kausimaksua vastaan. Veneen voi varata itselleen muutamaksi tunniksi kerrallaan ja varaus onnistuu helposti sähköisen varauskalenterin kautta. Toiminnasta vastaa venetoimikunta, joka huolehtii veneiden kevät- ja syystöistä. Mukaan pääset lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kartanonrannansoutuvene@gmail.com. Sähköpostin tulee sisältää nimesi, osoitteesi, sähköpostisi sekä puhelinnumeron ja luvan, että tietosi saa rekisteröidä venetoimikunnan käyttöön.

Yhteyshenkilö

Nuoksu-nuorisotoiminta

Kylälle avattiin syksyllä 2020 oma nuorisotila, jonka nuoret nimesivät NUOKSUksi. Tila toimii asukasyhdistyksen vuokraamissa väestönsuojatiloissa. Nuorisoiltoja järjestetään 6.-9. -luokkalaisille sundsbegilaisille tiistaisin ja torstaisin klo 18-20. Tilojen aukioloa ja ohjelmaa päivitetään Facebookiin ja jatkossa myös NUOKSUn Instagram-tilille. Nuorisoa valvoo ja ohjaa kaksi palvelusopimuksella toimivaa nuoriso-ohjaajaopiskelijaa. Kulut hoidetaan yhdistyksen toimesta omarahoitteisesti ja tilojen loppusiivouksesta huolehti nuorten vanhemmista koostettu siivousrinki. Siivousrinkiin otetaan mielellään väkeä lisää.

Nuoksu-toiminta etsii vastuuhenkilöitä siivousringin pyörittämiseksi, jotta nuorisoiltoja voitaisiin taas järjestää. Ota yhteys asukasyhdistyksen hallitukseen mikäli olet kiinnostunut.

Omppu-kerho

Omppu-kerhon tarkoitus on auttaa pienten lasten vanhempia löytämään toisensa.
Meillä on pommarissa tila (Kirsikkapolulla), jota voimme käyttää. Tilassa on leluja ja pieni keittiö, jossa voi tarvittaessa vaikka lämmitellä sapuskaa.
Koronan aikana ollaan tavattu puistossa isompien lasten kera ja pienempien vauveleiden kanssa vaunulenkeillä. Facebookin ryhmään liittymällä saat lisätietoa!

Facebook-ryhmä

Ympäristöasiat

Viihtyisä, monimuotoinen ja hyvinvoiva ympäristö on sundbergilaisille tärkeä asia. Asukasyhdistys pyrkii omalla toiminnallaan ylläpitämään luontoarvoja ja parantamaan ympäristöä asukkaiden ja luonnon hyväksi.

Vuonna 2020 aloitettiin toimenpiteet lähes kokonaan umpeenkasvaneen Sundet-joen sekä samoin pahasti kaislojen valtaaman Sipulin uimarannan raivaamiseksi vesikasveista. Uudenmaan ELY-keskuksen myöntämän luvan turvin ja Sundsbergin ja Sundetin vastarannan asukkaiden sekä
paikallisten yritysten lahjoittamien varojen ansiosta saatiin niitto tehtyä koneellisesti ensimmäisenä vuonna kahteenkin kertaan urakoitsijan
toimesta. Niittojen jälkeen uimarannalle on vapautunut mukavan kokoinen, uimiseen sopiva alue. Sundet-uoman vapaan veden alue on lisääntynyt
niiton jälkeen niin, että uoman käyttö esimerkiksi soutamiseen ja suppailuun on nyt mahdollista. Uomassa on myös nähty niiton jälkeen
paljon enemmän vesilintuja, veden virtaama on selvästi parantunut, eikä seisovasta vedestä johtuvia hajuhaittoja ole enää havaittu.
Niittoja pyritään jatkamaan tarpeen mukaan tulevinakin vuosina. Tavoitteena on myös Sundetin ranta-alueiden siistiminen.

Yhteyshenkilö
sundsberg

Kaavaryhmä

Säilyykö Sundsbergin luontopolku vai tuleeko tilalle ostoskeskus? Pysyykö kylä pientalovaltaisena, vai pitäisikö pientalot ympäröidä kerrostaloalueilla?

Tämän tyyppiset kysymykset ratkaistaan kaavoituksella. Asukasyhdistyksen alaisuudessa toimii kaavaryhmä, jonka tehtävänä on yhdessä ja hyvässä hengessä seurata kaavoituksen kehittymistä Sundsbergin lähialueilla ja tarvittaessa reagoida asukasyhdistyksen nimissä. Kaavaryhmä kokoontuu muutamia kertoja vuodessa, sen mukaan miten Sundsbergiä koskevia kaavoja on lausuntovaiheessa.